• Fotocredits: nvt.

  Dode en gewonden bij schietpartij in centrum Amsterdam

  Bij een schietpartij aan de Kattenburgerkade in het centrum van Amsterdam zijn rond 1.00 uur een dode en twee gewonden gevallen. 

 • Fotocredits: nvt.

  Ex-commandant Karremans wil getuigen voor Dutchbat in zaak Srebrenica

  Oud-commandant Thom Karremans gaat als getuige optreden in een rechtszaak die veteranen van Dutchbat III hebben aangespannen tegen de Nederlandse staat om Srebrenica.

 • Fotocredits: nvt.

  Reizigersinformatie op NS-stations kort getroffen door landelijke storing

  Door een landelijke storing aan de reisinformatiemiddelen van de NS toonden de borden met reisinformatie woensdagavond tijdelijk geen of onjuiste informatie. Ook de omroepen met reisinformatie werkten niet naar toebehoren. 

 • Fotocredits: nvt.

  Rapport over verstikking Henriquez toegevoegd aan dossier

  De rechtbank heeft woensdag een rapport toegevoegd aan het strafdossier in de zaak Mitch Henriquez waarin door een Belgische professor gerechtelijke geneeskunde wordt gesteld dat de 42-jarige Arubaan is omgekomen door verstikking. Henriquez overleed in 2015 na zijn aanhouding.

 • Fotocredits: nvt.

  Aanklacht van nabestaanden geëxecuteerden Zuid-Sulawesi verjaard

  Vijftien kinderen van vaders die in 1947 in Zuid-Sulawesi zijn geëxecuteerd door Nederlandse militairen, zijn te laat met het aansprakelijk stellen van de Nederlandse staat. De rechtbank in Den Haag heeft dat woensdag bepaald en heeft daarmee de Staat in het gelijk gesteld. 

 • Fotocredits: nvt.

  OM eist boete tegen ProRail wegens overtreden regels chloortreinen

  Het Openbaar Ministerie (OM) eist een boete van 150.000 euro tegen ProRail, omdat het spoorbedrijf zich niet aan de veiligheidsregels met chloortreinen zou hebben gehouden.

 • Fotocredits: nvt.

  Vergoeding voor gedupeerden stroomstoring na helikopterbotsing

  Gedupeerden van de stroomstoring in Culemborg en omgeving krijgen een compensatievergoeding van netbeheerder Liander. 24.000 huishoudens en bedrijven zaten vorige week maandag vanaf 19.30 uur tot ongeveer 01.15 uur zonder elektriciteit, nadat een defensiehelikopter tegen de bliksemafleiders van een hoogspanningsmast was gevlogen.

 • Fotocredits: nvt.

  Agenten weerspreken niet eerlijk te hebben verklaard in zaak Henriquez

  De agenten die betrokken waren bij de fatale arrestatie van Mitch Henriquez spreken tegen dat zij hebben verklaard dat hij pas in de ME-bus onwel werd. De advocaat van de nabestaanden, Richard Korver, verweet hen eerder hierover te hebben gelogen. 

   

 • Fotocredits: nvt.

  Noord-Brabant wijst bezwaren van bijna driehonderd veehouders af

  De provincie Noord-Brabant heeft in totaal 295 bezwaren afgewezen van boeren tegen omstreden en ingrijpende maatregelen voor de intensieve veehouderij. De veehouders eisten dat de besluiten van 7 juli worden teruggedraaid. Toen stemde de provincie in met plannen om de schade en overlast door intensieve veehouderij te beperken.

   

 • Fotocredits: nvt.

  Boze Ratko Mladic verwijderd uit rechtszaal tijdens voorlezen vonnis

  De van oorlogsmisdaden en genocide verdachte oud-generaal van de Bosnische Serviërs Ratko Mladic is woensdag tijdens het voorlezen van het vonnis uit de rechtszaal verwijderd. Mladic wilde een schorsing, maar dit verzoek werd geweigerd.

Nieuws Winsum

De Vreemde Eend: James
SAPPEMEER De Vreemde Eend is een rubriek over bijzondere dieren, vaak met een bijzonder verhaal. En soms is vooral het baasje erg bijzonder. „Je hebt me wel voor een...

Eemsmond werkt mee aan Engie-zonnepark Eemshaven
Energieproducent Engie kan een zonnepark bouwen bij zijn Eemscentrale...

Video | Tribunes De Langeleegte verleden tijd
VEENDAM – De staantribunes achter de doelen van stadion De Langeleegte zijn deze week gesloopt. Het stadion is sinds 2013, toen SC Veendam failliet ging, niet meer...

Mededelingen / Prikbord

Meld hier uw GRATIS Prikkertje

Weersverwachting
Winsum

Winsum op Twitter

#voetbal Wedstrijdposter Winsum VR1 – Asser Boys VR1 https://t.co/Eyxa7SriPo
Door @TweeNul op 22-11-2017 17:45:51

Blog wethouder Marc Verschuren, 22 november 2017 https://t.co/yjGHIU68bA
Door @WinsumNieuws op 22-11-2017 17:45:41

RT @WinsumNieuws: Opening Taalhuis in bibliotheek Winsum https://t.co/HG9xy5wJ2t
Door @peter_brouwer op 22-11-2017 16:13:05

Juf Elsa leest weer voor https://t.co/UCZsD6Lwl9
Door @WinsumNieuws op 22-11-2017 15:27:24

Deel deze pagina:

Gemeente informatie

Winsum is een gemeente in de provincie Groningen. In de gemeente zijn verscheidene cultuurhistorisch relevante gebouwen te vinden. Zo is er de Allersmaborg, een prachtig 15e-eeuws complex wat vrij toegankelijk is. Daarnaast beschikt de gemeente over een grote hoeveelheid historische kerken. Een kleine greep hieruit omvat onder meer de neogotische Hervormde kerk in Winsum-Obergum die uit de 13e eeuw stamt, de Middeleeuwse Hervormde kerk in Feerwerd en de Hervormde kerk in Winsum die oorspronkelijk dateert uit de 11e eeuw. In het dorp Ezinge kan men ook het Museum Wierdenland aantreffen, waar aan de hand van archeologische vondsten en een replica van een opgegraven boerderij de geschiedenis van de wierden wordt geïllustreerd, en het is tevens mogelijk om vanuit het museum deel te nemen aan verscheidene excursies. Verspreid over de gemeente zijn ook enkele ateliers en galeries te vinden, en in het gemeentehuis worden ook met regelmaat exposities gehouden.

Plaatsnamen in de gemeente Winsum: Adorp, Den Andel, Baflo, Ezinge, Feerwerd, Garnwerd, Rasquert, Saaxumhuizen, Sauwerd, Tinallinge...